Terapia de resincronizare cardiacă: Când și de ce

Terapia de resincronizare cardiacă (TRC) este un tratament inovator folosit pentru pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă (ICC) și tulburări ale ritmului cardiac. Această procedură poate îmbunătăți calitatea vieții și prelungi durata de viață a persoanelor cu afecțiuni cardiace grave. În acest articol, vom explora când și de ce este utilizată TRC, precum și beneficiile și procedura asociată.

 ICC și Tulburările de Ritm Cardiac

ICC este o afecțiune cronică în care inima nu pompează eficient sângele în restul corpului. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de condiții, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala coronariană și alte afecțiuni cardiace. Într-o parte semnificativă a cazurilor de ICC, tulburările de ritm cardiac, cum ar fi fibrilația atrială sau blocul de ramură stângă, pot agrava simptomele și pot duce la deteriorarea funcției cardiace.

 Ce Este Terapia de Resincronizare Cardiacă?

TRC este o procedură medicală în care un dispozitiv numit stimulator cardiac cu resincronizare cardiacă (SRC) este implantat în pieptul pacientului. SRC emite impulsuri electrice pentru a coordona contracțiile inimii și pentru a restabili un ritm cardiac normal. Acest lucru ajută inima să pompeze mai eficient sângele și poate ameliora simptomele ICC, cum ar fi dispneea și oboseala.

 Când Este Indicată TRC?

TRC este indicată în cazurile în care pacienții au ICC și au și tulburări ale ritmului cardiac. De obicei, se consideră TRC în următoarele situații:

  • Pacienții cu ICC simptomatică care nu au obținut îmbunătățiri semnificative cu tratamentul medicamentos.
  • Pacienții cu ICC și fracție de ejecție scăzută a ventriculului stâng.
  • Pacienții cu ICC și bloc de ramură stângă sau alte tulburări ale ritmului cardiac care afectează sincronizarea contracțiilor inimii.

 Beneficiile TRC

TRC poate aduce numeroase beneficii pacienților cu ICC și tulburări ale ritmului cardiac. Acestea includ:

  • Îmbunătățirea simptomelor: Pacienții pot observa o reducere a dispneei, oboselei și a altor simptome legate de ICC.
  • Îmbunătățirea calității vieții: TRC poate duce la o calitate mai bună a vieții prin creșterea capacității de efort și reducerea spitalizărilor.
  • Prolungirea duratei de viață: Pacienții care primesc TRC pot trăi mai mult decât cei care nu au acces la această terapie.

  Procedura de Implantare a SRC

Implantarea SRC este o procedură minim invazivă care se efectuează în sala de operații. Aceasta implică:

  • Realizarea unei incizii mici în zona toracică superioară.
  • Plasarea electrozilor SRC în venele cardiace.
  • Conectarea SRC la electrozii pentru monitorizarea și stimularea inimii.
  • Închiderea inciziei.

Procedura poate dura câteva ore și se realizează sub anestezie locală sau generală.

 Monitorizarea și Ajustarea SRC

După implantare, SRC este programat pentru a se asigura că coordonează corect contracțiile inimii. Pacienții trebuie să fie monitorizați regulat de către medici și pot necesita ajustări periodice ale SRC pentru a menține eficacitatea terapiei.

 Concluzie

Terapia de resincronizare cardiacă este o opțiune valoroasă pentru pacienții cu ICC și tulburări ale ritmului cardiac. Aceasta poate îmbunătăți calitatea vieții și poate prelungi durata de viață a celor afectați de aceste afecțiuni. Cu toate acestea, decizia de a opta pentru TRC ar trebui luată în consultare cu un specialist în cardiologie, care poate evalua beneficiile și riscurile în funcție de cazul individual al pacientului.

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *